Tijdsbesef bij kleuters

Mathis, nu 4 jaar, begint meer en meer interesse te krijgen in de tijd. Hij hoort ons vaak zeggen “Nog 5 minuutjes” of “straks” of “één uurtje”. Hij snapt totaal niet waar we het over hebben en werd daar zelfs een beetje humeurig van. De gouden regel is bij ons dat ze in het weekend niet voor 7u uit hun bedje mogen komen. 7u voelt als uitslapen voor ons. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat dit niet altijd lukt aangezien de kids wel op hun weekritme zitten, maar meestal mogen we niet klagen.

Ook ’s ochtends kreeg hij er ‘last’ van. Hij kwam te vroeg uit zijn bed, gewoon omdat hij geen idee had hoe laat het was en of hij nu mocht opstaan of niet

Dus werd het hoog tijd om in te grijpen.

De eerste en nog steeds werkende oplossing is ons huisdiertje de aap Nono. Nono is een wekkertje, zowel analoge als digitale klok. Als nono zijn oogjes open doet en lawaai maakt, is het tijd om op te staan, doet Nono de oogjes toe, is het tijd om te gaan slapen. Nono is al een tijdje een trouwe slaap van Mathis. Als hij nu eens te vroeg uit zijn bed komt, wijzen wij hem erop dat Nono nog slaapt en dan lukt het meestal wel vrij eenvoudig om hem terug in bed te krijgen.

Bij de feestdagen heeft hij ook een geweldig boek gekregen, mét een klokje in. Het boek neemt je mee in een dagbesteding van een kindje en geeft je opdrachtjes om de klok juist te zetten. Niet alleen leer je het tijdsbesef, ook leert Mathis de cijfertjes herkennen. Hij vindt het boek echt leuk en speelt er regelmatig mee. Een echte aanrader.

Nono is te koop in Dreamland, Bol, …. en kost €39,95 – Het boek vind je in de betere boekhandel  

6 gedachtes over “Tijdsbesef bij kleuters

  1. memyselfandwe zegt:

    Hm… Dan gaat dat binnenkort bij ons ook beginnen…
    Soms wordt Mauro in het midden van de nacht wakker en zegt dan “ik gedaan met slapen”. Ik zeg hem dan dat het nog veel te vroeg is (2uur) en dat het nog lang geen tijd is om op te staan. Misschien is zo’n klokje wel een handig hulpmiddel. Maakt dat trouwens veel lawaai als je mag opstaan? Want ik wil geen ‘wekker’ zetten bij Mauro. Alleen een indicatie dat het nog geen tijd is om op te staan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s